Szellőzőrendszerek

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell tervezni és kivitelezni, tehát az említett  építményeket megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában akaratunktól függetlenül “túlszellőztetettek”. Ahogy a fő hőtechnikai problémákat megoldottuk, új gondok jelentkeztek. Új épületekben és felújítások után is, ahol nincs vagy nem megfelelő a szellőzés, mivel a friss levegő természetes úton nem jut be, szembetűnő problémák keletkeznek: romlik a belső levegő minősége és az életvitellel együtt járó párafeldúsulás miatt páralecsapódások keletkeznek a lakás leghidegebb belső felületein.

Fentiek miatt elkerülhetetlen, hogy újra nyílásokat szabadítsunk fel, biztosítsuk a légáramlást a lakásokban, az akadályok legyőzésére újraszervezzük a szellőzés áramkörét.

Az AERECO szellőzőrendszerek nem csak a fent említett problémák kiküszöbölésére alkalmas általános komforttér szellőztetés funkcióját láthatják el, hanem nyílt égésterű gázkészülékek légellátását is.

Mi a higroszabályozás?

A páraérzékelős technológia különleges helyet foglal el a szabályozott szellőzési rendszerek területén. Köztudott, hogy egy lakásban a pillanatnyi páratartalom is jól jelzi a levegő szennyezettségének mértékét. Ezért az Aereco légbevezetők és légelvezetők többsége páraérzékelővel rendelkezik, melyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a levegő mennyiségét. A szellőzőelemek egész évben optimálisan szellőztetnek, mindig ott ahol és amikor szükséges, illetve mindíg csak megfelelő mértékben.

A páraszabályozott szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik az érzékelők poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. Minél nagyobb a helyiség levegőjének páratartalma, annál jobban kinyitnak a zsaluk.